fbpx

Blog

6 mei 2021

9 redenen om een weekplanning te maken!

Ik merk het wel vaker bij klanten. In het begin super gedreven en bezig met alles uitzoeken. Wat kan en mag wel en wat niet. Daarbij hoor ik ook vaker dat er voor een hele week gepland wordt. Er worden zelfs allemaal dag en weekdoosjes gemaakt. Helemaal super!
Maar juist op het moment dat iemand langzaam gaat opbouwen naar normale voeding en een blijvend gezond voedingspatroon wordt hiermee gestopt. En dit is doodzonde en ook vaak hetgeen waar het fout gaat als iemand weer wat bijkomt. Er wordt niet meer nagedacht over wat handig is op een dag en mensen komen dan voor verassingen en verleidingen te staan.
Bijvoorbeeld: een cursusdag. Vaak wordt er op zo’n dag niets meegenomen. Omdat je dan toch iets moet eten begin je al met een koekje bij de koffie. ‘Dat valt wel mee’ denk je bij jezelf. Dan komt de lunch. ‘Nu ben ik toch al niet meer zo goed bezig dan kan ik ook wel voor die kroket en gebonden tomatensoep gaan’. En als klap op de vuurpijl wordt er s’middags nog even afgesloten met bitterballen, nootjes en een glaasje bubbels.
Onderweg kom je in de file (want wij Limburgers moeten voor een cursus vaak 2u of meer rijden) en wordt het wel erg laat voor het eten. Dan maar even naar de Mac Donalds.
Zie je wat er gebeurd? In gewichtsbehoud mag je zo’n twee keer per week zondigen. En met zo’n cursusdag heb je al vier zondigmomenten op 1 dag!
Doodzonde.
Wat als je wel van te voren hebt nagedacht over deze dag? Netjes neem je twee gezonde tussendoortjes als een stuk fruit met een babybell kaasje mee en je neemt ook een stukje komkommer, snackwortels, wat cherrytomaten, paprikareepjes en radijs mee om tussendoor te snacken of op weg naar huis in de auto nog te eten.
Bij de lunch kun je kijken wat je doet. Als je die andere 3 momenten al niet meer zondigt zou je hier misschien wel iets kunnen kiezen waar je echt zin hebt. Iets wat je een cijfer 10 geeft. Maar denk hierbij ook aan de rest van de week. Stel dat je nog een belangrijk feestje hebt waarbij je weet dat je maar moeilijk onder dat zelf gebakken stuk appeltaart of dat glaasje champagne uit kunt komen. Dan kun je ervoor kiezen om het bij deze lunch toch bij een volkoren boterham met een gekookt of gebakken ei en een flink bord rauwkost te houden.

Probeer 1 vast moment in de week te plannen om te bedenken wat je de hele week gaat koken en meenemen naar je werk, cursusdag of feestje.
De meeste  activiteiten in de week zijn gepland dus kun je je op voorbereiden.
Hoe begin je aan zo’n planning?

  • Kijk eerst naar de dagen waarop je weinig tijd hebt om te koken. Plan daar een makkelijk en snel recept (zoals een frittata of wrap) of kijk of je de dag ervoor een dubbele portie zou kunnen maken zodat je op je drukke dag maar alleen iets hoeft op te warmen. Bedenk ook al een recept voor deze dubbele portie. Een ovenschotel, quiche, maaltijdsoep, maaltijdsalade of pasta (met bijvoorbeeld bloemkoolrijst, courgetti of PS Balance spaghetti) leent zich hier uitstekend voor.
  • Plan dan voor de overige dagen je diner. Bijvoorbeeld vis/vlees met groenten.
  • Wanneer je wisselende diensten hebt, kijk dan of het lukt om het diner bijvoorbeeld al voor je avonddienst te nemen of dat je iets kunt meenemen om op te warmen op het werk.
  • Kijk vervolgens naar bijzondere moment zoals cursusdagen en verjaardagen. Op welk moment denk en wil je gaan zondigen. Calculeer dit al in en kijk vervolgens naar de rest van de dag hoe je deze zo mager mogelijk kunt houden zonder natuurlijk eetmomenten weg te laten. Kies dan bijvoorbeeld voor een koolhydraatarm ontbijt met kwark, een maaltijdsalade als lunch en laat bijvoorbeeld 1 stuk fruit weg op deze dag.
  • Plan je dag ook (juist) als je thuis werkt. Misschien denk je ‘dat zie ik dan wel’ maar wat als dat zoomoverleg uitloopt? Als het klaarstaat in de koelkast is de kans vele malen kleiner dat je iets anders pakt.
  • Dit schema zou je kunnen gebruiken om je week mee te plannen.

En nu hoor ik je denken. Ja hoor. Dat ga ik echt niet mijn hele leven doen! Die keuze is natuurlijk aan jou. Maar ik durf echt te zeggen dat dit 80% is van een succesvol blijvend en gezond eetpatroon. En wil jij fit en slank blijven is dit de sleutel tot succes.
Bedenk eens hoeveel waarde deze 10 min. In de week je gaat brengen in je leven?
1. Je blijft op gewicht
2. Je voelt je energiek en fit
3. Je hebt geen of minder lichamelijke klachten door overgewicht
4. Je hebt geen onnodige gezondheidskosten
5. Iedereen bewondert je dat je er zo mooi uit blijft zien
6. Je hebt zelfvertrouwen
7.  Je kent geen momenten van schaamte en schuldig voelen meer waardoor je je lekker in je vel voelt
8. Het jojo-effect blijft uit waardoor je niet steeds opnieuw hoeft te beginnen met afvallen wat vaak veel energie en geld kost.
9. Je kunt leuke kleding kopen zonder rekening te houden met die buik of benen. Het staat je allemaal!

En zo kan ik maar ook jijzelf nog wel even doorgaan.
Kortom: plan en stuur je voedingspatroon als een eigen stuurman. Jij hebt de regie over je eigen leven!

Nog wat algemene tips:

  • Ben je geen ochtendmens? Leg dan s’avonds al alles klaar zodat je niet teveel hoeft na te denken.
  • Zorg altijd voor een extra PowerSlim reep of een ander gezond tussendoortje in je tas, auto, bureaula die je erdoor heen kunnen helpen als de dag net even anders loopt dan gepland.
  • Onverwacht laten verleiden en gezondigd? Heb geen schuldgevoel maar start de volgende dag gewoon weer goed met een koolhydraatarm ontbijt. Probeer deze dag de lunch en het diner ook wat lager in koolhydraten te houden. Deze dag kan even wat pittiger zijn omdat je lichaam snakt naar suikers. Wees deze dag dus sterk. Morgen zal het weer wat beter gaan.
  • Denk na een zondigmoment nooit: ‘nu is mijn dag toch al verpest’

Mocht je vragen hebben, schroom niet om ze te stellen. Samen kunnen we kijken wat voor jou een oplossing zou kunnen zijn om het gezonde voedingspatroon vast te houden.

Succes, je kunt het!

PDF Weekmenu Voedingscoach Maaike

Tips