BBQ tips

Een heerlijk weertje. En daar hoort natuurlijk een BBQ bij. Ook tijdens het afvallen en op gewicht blijven kan dit heel goed. Lees de tips hieronder of download de volledige BBQ tips inclusief recepten.

Tip 1: Stil je trek voordat je begint. Vaak duurt het even voordat de barbecue opgestookt is en de juiste temperatuur heeft behaald. Ondertussen krijg je steeds meer trek in dat stukje stokbrood met kruidenboter. Herkenbaar? Neem voordat je gaat barbecueën i.p.v. stokbrood een rauwkostsalade. Wen jezelf dit aan, want dit is ook een tip om je streefgewicht straks te behouden!

Tip 2: Kies voor mager vlees of vis. Een groot voordeel van de barbecue is dat je geen olie of boter gebruikt om je vlees of vis te bereiden. Dit scheelt flink in het aantal calorieën. Kies bij de barbecue voor magere vleessoorten zoals biefstuk, runderbavette, varkenshaas, kipfilet en kalkoenfilet en vermijd speklappen, hamburgers, worstjes en kippenpootjes. Ga niet altijd voor vlees maar geniet ook van vis op de barbecue.

Tip 3: Een gezonde balans is belangrijk: wat schep je op je bord en hoeveel. Spreek met jezelf voor de barbecue af, dat je twee kleine porties mager vlees of vis mag eten. Neem halve stukjes vlees en vis en vul de rest van je bord met gegrilde groentes of salades. Zo doe je toch mee en heb je voldoende variatie, zonder jezelf te overeten.
Misschien vind je wel een maatje die de stukken vlees en vis met je wil delen.

Tip 4: Marinade voor maximale smaak met minimale calorieën Met marinade kun je je vlees en vis zo lekker maken dat je eigenlijk niet eens meer saus nodig hebt. Met olie, azijn of citroensap en kruiden maak je de lekkerste marinades. Wist je dat vlees malser wordt van het zuur in de marinade terwijl vis hier juist steviger van wordt? Met deze tip kun je ook mager vlees heerlijk mals bereiden op de barbecue.

Tip 5: Maak zelf slanke sausjes. Bekende dikmakers zijn natuurlijk de sauzen bij de barbecue. Kant en klare sauzen zitten vol suikers en vetten. Je bent misschien gewend om rode sauzen te kiezen omdat deze minder vet bevatten dan witte sauzen, maar let op! Rode sauzen bevatten suikers en het is juist belangrijk om koolhydraten te vermijden tijdens het volgen van het PowerSlim programma. Volvette mayonaise is een betere keuze dan ketchup of curry. De allerbeste keuze is om zelf sauzen en dips te maken op basis van kwark (0% vet). Zo kun je zelf gemakkelijk tzatziki maken met magere kwark, knoflook, komkommer en wat peper en zout. Zie recept in de pdf.

Tip 6: Leg groenten op de BBQ zoals paprika, champignon, courgette, ui en tomaat. Steek ze aan een stokje of leg ze in aluminiumfolie met wat knoflook en olijfolie.

Tip 7: Drink water tijdens het eten Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan dat je normaal doet. Het is vaak warm weer, ongemerkt drink je meer en vaak vloeit de alcohol rijkelijk. Als je alcohol écht niet kunt laten staan, beperk je dan tot maximaal één glas droge witte wijn en stap daarna over op water. Om het water meer smaak te geven kun je er blaadjes munt en/of dunne reepjes komkommer, citroen of limoen bij doen.

Tip 8: Vul je bord met een heerlijke salade. Kant- en klare salades bevatten veel koolhydraten en vetten. Maak daarom je salades zelf. Ben je uitgenodigd voor een barbecue en bang dat er weinig voor jou tussen zit wat past binnen het PowerSlim programma? Neem dan je eigen salade mee. Zo ben je niet alleen attent, maar ook verzekerd van een gezonde optie.
Hieronder vind je heerlijke zomerse salades passend bij een BBQ:

Scroll naar boven

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/voedingscoachmaa/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373