Niet elk pondje gaat door het mondje

Met de studie orthomoleculaire voedingsleer kom ik weer heel veel te weten over voeding, mineralen, vitaminen, toxische stoffen en dergelijk. Deze studie heeft veel raakvlakken met de artikelen en boeken van Rineke Dijkinga. Dit is zo’n interessant artikel.

Nog steeds wordt ons voorgehouden dat meer bewegen en minder calorieën eten de enige manier is om gewicht te verliezen, maar niet elk pondje gaat door het mondje. Een aantal andere oorzaken voor overgewicht:

  • Voedingstekorten die de omzetting van voedsel in energie verminderen, waardoor er meer vetopslag plaatsvindt:
    • Door transport, opslag en teeltmethoden zitten er gewoon minder vitamines, mineralen en sporenelementen in onze voeding dan zo’n 20 jaar geleden. Deze stoffen zijn nodig voor de omzetting van voedsel in energie.
    • Lege voeding die veel vitamines en mineralen aan ons lichaam onttrekt, bijvoorbeeld bloem, geraffineerde suiker en zout.
    • Bepaald medicijngebruik vermindert de stofwisseling.
    • Chronische stress verbruikt veel eiwitten en voedingsstoffen, zodat deze niet meer beschikbaar zijn voor onze stofwisseling.
    • Toxische stoffen uit voeding, milieu en cosmetica worden bij een teveel door ons lichaam ‘veilig’ opgeslagen in vet (zie bijvoorbeeld boek Julia Kang: ‘100% gifvrij’).
  • Hyperinsulinemie, insulineresistentie of koolhydraatverslaving. Dit wordt als hoofdoorzaak gezien van de obesitasepidemie.
  • Trage schildklier, te vaak diëten, verlaagde verbranding (door onder andere ons ‘caloriedenken’ of geen rekening houden met ons basaal metabolisme en de thermogenese van voeding).
  • Toevoegingen aan voeding (glutamaten, fructose, transvet, zoetstoffen) die ons honger- en verzadigingsgevoel in de war brengen, waardoor leptine- en insulineresistentie kan ontstaan. Zie hiervoor ‘Weten van (h)eerlijk eten’-deel 1/tabel wetenswaardigheden.
  • Geen rekening houden met het basaal metabolisme van de mens. Te weinig eten vertraagt namelijk ook onze stofwisseling.
  • Hormonale ontregelingen: PMS, menopauze, andropauze, zwanger­schapsproblemen, stress, metaboolsyndroom (hierover gaat een lezing/cursus: “(h)eerlijk eten voor gezonde hormonen”).
  • We eten te weinig gezond vet en eiwitten die onze stofwisseling moeten activeren.

Lees verder

 

 

 

Scroll naar boven