De maatregelen zijn versoepeld, er kan weer wat georganiseerd worden en iedereen wil dan ook tegelijk een afspraak met jou plannen. Je wordt aan alle kanten aan je getrokken. Net als een marionetpoppetje. Je vind het van de ene kant wel weer gezellig maar van de andere kant vond je die rust stiekem ook wel fijn.
En dan loopt het allemaal vol en dan denk je misschien ‘helppppppp mijn agenda ontploft’. Waar moet ik nu nog tijd voor mezelf inplannen of voor mijn gezin of het huishouden? Ineens komt alles in het gedrang. En zo ook je planning met eten en bewegen.
Je had misschien een heel fijn ritme gevonden hierin en nu gaat alles op de schop.
Hoe vol wil jij je agenda?
Ga eens bij jezelf na. Hoe vol wil ik mijn agenda hebben. Hoeveel avonden in de week wil ik naast mijn werk volplannen en hoeveel verschillende activiteiten mogen er in een weekend gepland worden. En kijk vervolgens eens naar je agenda. Is dat meer of minder dan wat je in gedachten hebt. Is het meer, kijk dan wat er vanaf (doorgeschoven) kan.
Balanscoach Anouk heeft een podcast opgenomen over grip op je agenda. Je kunt hem hier luisteren.
Beïnvloeden van het eetritme.
Wanneer de agenda zo vol loopt. Merk je dan dat je eetritme ook anders wordt, verleidingen groter zijn of je zelfs meer eetbuien hebt?
Ik ga ze even voor je uitsplitsen:
Druk druk geen tijd om gezond te koken/eten tips:
- Ga aan de slag met je agenda zoals hierboven beschreven of zoals in de podcast naar voren komt.
- Wat vind jij belangrijk? Hoe voel jij je bij gezond eten? Hoe voel jij je bij ongezond eten?
Vind je je gewicht belangrijk? Vind je het behoud van gewicht belangrijk? Hoe reageert je lichaam op meer suikers en vetten?
Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om de keus te maken om wellicht wel te kiezen voor het gezond koken/eten en misschien iets anders in je agenda te schrappen. - Zeg niet te snel. Ik kan echt niks schrappen. Want stel dat je ziek zou worden. Zou je die dingen die gepland staan dan evengoed doen?
- Hoe ziet de lange termijn eruit als je met zo’n volle agenda doorgaat?
Extra verleidingen tips:
- Terrasje hier, restaurantje daar en vanavond nog een feestje/verjaardag.
Het kan zijn dat dit op 1 dag gebeurd. En nu ga ik er even vanuit dat je de check hebt gedaan dat dit voor jezelf niet te druk wordt. Dus je kiest bewust voor alle 3 de dingen. - Hoe ga je dit doen met het eten? Ga je op het terras al een stuk vlaai eten terwijl je weet dat jullie vanavond nog naar die goed sushibar gaan en naar het feest van een vriendin waar ze altijd die lekkere zelfgemaakt hapjes hebben?
Dit is dan een EN EN EN verhaal. En dan kun je zeggen. Ja dat is maar 1 dag. Ja dat klopt. Maar hadden we nu niet net geconcludeerd dat die agenda behoorlijk vol loopt met zulke dingen. Wat gebeurt er als je tegen alle dingen ja zegt? Wat gebeurt er met je gewicht? Wat gebeurt er met je darmen? Wat gebeurt er met je energiepijl?
Het gaat vaak veel verder dat het gewicht. Veel mensen wordt moe, futloos, krijgen last van obstipatie of juist diarree en voelen zich opgeblazen. De vraag is: is het je dat waard? Zou je keuzes kunnen maken in de dingen die je gaat eten. Kun je de vlaai op het terras bijvoorbeeld vervangen door verse muntthee, het toetje na de sushi weglaten en op het feest de wijn.
En misschien denk je nu. Heeft dat wel zin? Zeker heeft dit zin. Als je hetgeen ik nu opnoem al weglaat vervallen er ongeveer 800 kcal. Dat is een halve dag aan kcal die je nodig hebt. Best veel dus. - Ben jij heel erg van de rituelen? Bij oud op nieuw MOET een oliebol, bij een verjaardag een stuk vlaai, bij de BBQ stokbrood etc. Kijk eens of je deze rituelen zelf ook wilt en ook echt lekker vind (een 10 waard) of dat het ook iets anders zou kunnen zijn.
- Gezellig samenzijn hoeft niet altijd eten te zijn. Wanneer er een afspraak gemaakt om bij elkaar te komen, probeer dan eens voor te stellen om een uurtje te wandelen en daarna nog een drankje te drinken. Tijdens dat uur heb je al beweging en geen eten/verleidingen en je bespreekt waarschijnlijk hetzelfde als wanneer je gaat uit eten.
- Ga eens na of jij het initiatief neemt om wat lekkers erbij te nemen. Als dit zo is, stel jezelf de vraag: doe ik dit voor mezelf of voor de ander? Heb ik dit eten zelf NU nodig? Probeer eens uit dat jij het initiatief niet neemt. Wat gebeurt er dan?
Eetbuien tips
- Weet je welke gevoel er aan de eetbui vooraf ging? Of is het misschien vermoeidheid?
Vermoeidheid (wellicht door de overweldiging van vele activiteiten) kan een trigger zijn om te gaan eten. Ook hier is het dan belangrijk om te kijken naar de agenda en rustmomenten in te bouwen. - In de strip (eerste hulp bij eetbuien) kun je lezen en zien wat je zou kunnen doen wanneer je het gevoel hebt dat een eetbui je overvalt.
- Probeer eens op te schrijven welke situatie en gevoel vooraf gaat aan het eten.
Via een ontknoopgesprek bespreek ik dit graag met je.