Jam

Jam

Gang spreads

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor 5 kleine potjes van 200 ml
  • 1000 gram fruit, bijvoorbeeld aardbeien
  • 5 eetlepels zoet, bijvoorbeeld palmsuiker, kokosbloesemsuiker of agavesiroop
  • 2 tl vanille extract
  • 1 tl verse citroensap
  • 4 el chiazaden
  • Je kunt ook minder zaden gebruiken bv. 2,5 eetlepel en 1 eetlepel gemalen havermout

Instructies

  • Verwijder het kroontje en was de aardbeien. Zet het fruit op een laag vuurtje en laat het geheel 3 min. koken. Een klein scheutje(verse) citroensap komt de smaak ten goede, maar ook de houdbaarheid. Er ontstaat veel vocht. Voeg een alternatief voor suiker toe. Het ene suiker is de andere niet qua zoetheid. Probeer het zelf een beetje uit. Niet teveel in één keer, je kunt altijd nog wat extra toevoegen. Normaal zoet de geleisuiker niet alleen je jam, maar het geeft ook een beetje vulling. Chiazaad zorgt in deze jam voor de stevigheid maar je kunt ook enkele eetlepels havermout fijn mixen en aan de jam toevoegen.
  • Schep de jam in potjes die je (eventueel met soda) goeduitgekookt hebt
  • Vul het potje en draai het potje op zijn kop. Laat het zo 5-10 minuten staan. Nu kan het potje weer omgedraaid worden en is het potje vacuüm. Maar ja, dat blijft het natuurlijk niet lang! Laat het afkoelen. Pure jam, alleen fruit met chiazaden met wat natuurlijk suiker naar smaak. Heerlijk!
  • De jam is geopend 2 a 3 weken houdbaar in de koelkast.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven