fbpx

Blog

31 maart 2017

Kom ik weer bij na PowerSlim?

Dat is natuurlijk een veel gestelde vraag. Het gaat er namelijk om dat  je op gewicht blijft.
Ik zal niet ontkennen dat iedereen die met PowerSlim afvalt op gewicht blijft.
Toch is er een lijn te ontdekken in de mensen die weer bijkomen. Ze vallen in 1 van onderstaande categorieën:

  1. Mensen die niet het hele traject (inclusief 1 jaar begeleiding, fase gewichtsbehoud na streefgewicht) afmaken. Zij stoppen net voor of na behalen streefgewicht. ‘Het lukt me nu zelf wel’.
  2. Mensen die kampen met eetbuien of emotie-eten.
  3. Lichamelijke klachten of medicatie. Bijvoorbeeld: Burn-out, reuma geconstateerd en hier Prednison voor, botbreuken, gewrichtsontstekingen, nek/rugpijn etc. Dit zijn vervelende lichamelijke klachten waar vaak medicatie voor geslikt moet gaan worden waardoor het heel lastig is om op gewicht te blijven. Vaak komt hier een verminderde mobiliteit bij waardoor het bewegen wat de persoon zo mooi had opgebouwd ook wegvalt of verminderd.

Ik wil helemaal geen mensen over 1 kam scheren. Ieder mens is uniek en heeft zijn of haar passende begeleiding nodig. Wel wil ik even aantippen wat vervolgens het vervolgplan is voor deze mensen. Dat is toch het makkelijkste uit te leggen als ik ze in categorieën heb ingedeeld.
De mensen met emotie-eten stuur ik vaak door. De mensen met lichamelijke klachten of medicatie probeer ik in deze periode zoveel mogelijk te ondersteunen bij het op gewicht blijven. Afvallen komt wel weer als de lichamelijke klachten beter zijn.  Dit is voor mensen vaak lastig. Ze willen zo graag afvallen. Dit lukt echter niet als er zoveel speelt. Dit is vechten tegen de bierkade. Het doel om niet bij te komen is dan even voldoende.

Dan hebben we nog de categorie mensen die voortijdig stopt met de begeleiding. Dat is helaas de grootste categorie en eigenlijk zijn juist deze mensen het beste te helpen.
Vaak denken mensen: ‘oh dat gaat me wel lukken zonder hulp’.
Een paar weken of maanden later vallen ze echter beetje bij beetje terug in hun “oude” eetpatroon. Er is immers toch niemand die er wat van zegt. Want er zullen weinig mensen zijn die zeggen: ‘goh ben je weer bijgekomen’. Dit is toch altijd een beetje taboe.
Natuurlijk heb je het zelf wel al lang in de gaten maar zolang de omgeving niet reageert ga je nog even door met je ‘oude’ patroon. Tot er inmiddels alweer 5 kg aanzitten en de broeken niet meer aankunnen. Dan gaan sommige denken: ‘ Ja, nu heeft het toch geen zin meer, ik durf (i.v.m. schaamte) niet eerlijk te zeggen dat ik ben bijgekomen dus ga ik maar door hoe ik het nu doe.  Anderen zoeken weer de begeleiding of proberen zichzelf weer op de rails te krijgen.
Hoe dan ook. Je bent weer bijgekomen en moet weer (deels) opnieuw beginnen.
Heel erg zonde. Ik zeg niet dat het bij iedereen te voorkomen is maar wanneer je het traject (inclusief het jaar begeleiding na behalen streefgewicht) afmaakt heb je 85% meer kans op slagen.
Ik zou zeggen. Give it a try want ik bijt niet. 😉

Ervaringen, Tips