De lat hoog leggen kan wel degelijk iets te maken hebben met eetbuien en het vasthouden van een eetpatroon. Ik leg je hier graag uit waarom.
- Verhoogde stress
De lat hoog leggen veroorzaakt nogal eens wat meer stress omdat je het uiterste van jezelf vraagt. Wanneer je cortisol en adrenaline omhoog schieten door stress houden deze stresshormonen je voor 24u waakzaam en willen je energievoorraad aanvullen. Dit gaat gepaard met honger. Doordat je in deze waakzame periode blijft gaat je serotonine en melatonine omlaag. Een te laag serotonine zorgt voor een zoetbehoefte en een te laag melatonine zorgt ervoor dat je minder goed slaapt. Dat zorgt natuurlijk voor vermoeidheid. Vermoeidheid zorgt ook weer voor trek. Zie kopje 4 te weinig slaap.
2. Te weinig ontspanning
Op het moment dat je minder ontspanning neemt daalt je energiepijl. Je raakt vermoeid en je lichaam gaat letterlijk vragen om suikers want het wil energie.
3.Alles of niets modus.
Mensen die graag controle hebben of streven naar perfectie kiezen vaak voor alles of niets. Ze zijn niet alleen streng voor het werk wat ze leveren maar ook voor zichzelf. ‘’Ik moet NU afvallen”.
Ze hebben een grote discipline en het lukt ook vaak een tijd om streng te lijnen.
Alleen plopt de bal die steeds onder water is gehouden dan toch een keer omhoog en schieten ze naar de ‘alles’ modus waarin ze alles eten wat ze tegenkomen.
4. Te weinig slaap
Alles tot in de puntjes regelen kost tijd waardoor je vaak later in je bed ligt.
Dit gaat ten koste van een goede nachtrust. Er wordt hierdoor te weinig serotonine aangemaakt waardoor je een zoetbehoefte kunt krijgen.
Zie je al wat er gebeurd? Door deze bovenstaande facetten kom je in een vicieuze cirkel.
Je geeft jezelf zeer waarschijnlijk de schuld in niet goed genoeg je best doen of meer sporten, gezonder eten etc. Maar in feite ligt het probleem bij het te hoog leggen van die lat.
Zolang die lat zo hoog blijft is de situatie moeilijk tot niet te veranderen.
Dit inzicht is natuurlijk al 1.
Omlaag met die lat opdracht:
Kies deze week 1 ding uit waarbij je gaat voor een 7 in plaats van een 10.
Bekijk het eens als ouder van een kind: Wat zou je tegen je kind zeggen als hij/zij thuiskomt met een 7 voor een toets of werkstuk?
Kijk eens naar jezelf vanuit die moeder/vaderogen.
Schrijf op hoe dat voor je voelt.
In het begin zal dit wellicht ongemakkelijk en niet passend voelen. Door het vaker te doen gaat het steeds makkelijker. En wat is dan het gevoel?
Dit is een eerste stap. Wil je graag meer stappen gaan zetten om je lat lager te gaan leggen en daarmee je eetbuien vaarwel te zeggen, boek dan een gratis ontknoopgesprek.