Ons hormonenorkest

“Op 1 juni 2017 heb ik een zeer interessante lezing gehad van Rineke Dijkinga.
Zij vertelde dat ons hormoonsysteem te vergelijken is met een harmonieorkest en legde in begrijpbare taal uit hoe dit systeem dan werkt. Doordat ikzelf in een fanfare speel en een beelddenker ben kon ik me hier gelijk een voorstelling van maken en zal ik jou ook de basis ervan proberen uit te leggen’’

Ons hormonenorkest

Ons lichaam bestaat uit heel veel cellen. Deze cellen werken het beste als ze allemaal op elkaar afgestemd zijn.
Hormonale ontregelingen hebben hun weerslag op allerlei functies zoals: je slaap, je stemming, je gewicht, je energie, je bloeddruk, je energie, je vruchtbaarheid, je spijsvertering etc.
Het totale hormoonsysteem wordt aangestuurd door de dirigent (hypofyse) met aan zijn zijde de directeur (hypothalamus).
De dirigent en de directeur sturen de muziekinstrumenten (hormonen) aan zodat ze op het juiste moment rustig en actief zijn.
“Elk orkestlid weet wat hem te doen staat. Hij kent het muziekstuk en weet wanneer hij een toontje harder of zachter moet inzetten. En ook belangrijk wanneer hij zich stil moeten houden. Als er 1 orkestlid is dat probeert de andere instrumenten te overstemmen of niet op het goede moment inzet, dan heeft de totale uitvoering van het muziekstuk daar onder te lijden.
Deze metafoor is exact van toepassing op ons hormoonstelsel: ook hier geldt dat er niet teveel, maar ook niet te weinig actie van hormonen moeten zijn, dat de aanmaak moet stoppen als er voldoende hormonen zijn en dat ze alleen op hun eigen tijdstip moeten spelen., zodat het geen kakofonie wordt”.

Hopelijk begrijp je nu beter waarom het zo belangrijk is dat de hormonen in balans zijn. Want als het orkest het muziekstuk niet tot een goed einde weet te brengen heeft dit gegarandeerd invloed op je slaap, je stemming, je gewicht, je energie, je bloeddruk, je energie, je vruchtbaarheid, je spijsvertering etc.
Op de site van Rineke kun je lezen wat allemaal een verstorende werking heeft en waar je al op kunt letten om een begin te maken aan het creëren van een mooi harmonieus hormonenorkest.

Succes!

 
Bron: Rineke Dijkinga, alles draait om hormonen, vierde druk, 2016, isbn: 978-90-818215-3-7

 

Scroll naar boven