Stress……………kan overgewicht in de hand werken.

“Stress zorgt ervoor dat je lichaam cortisol aanmaakt en dat zorgt ervoor dat er meer glucose in het bloed komt. Een minder positief gevolg van heel veel glucose in het bloed is dat die glucose niet geheel door de lichaamscellen opgenomen wordt. Vol is vol. Het glucose overschot wordt dan opgeslagen in de vetmassa. Je wordt dus dikker. Stress leidt dus tot de aanmaak van cortisol, cortisol leidt tot de aanmaak van extra glucose, waarvan de overschotten worden opgeslagen in je vetreserves, waardoor je dikker wordt”. 1

Tevens zorgt stress vaak voor slaapproblemen (minder dan 6 uur per nacht) waardoor de verbranding wordt verlaagd en de eetlust wordt verhoogd.
Daarbij breekt het lichaam de opgeslagen vetten van overdag ’s nachts af om deze weer te kunnen benutten. Wanneer er te weinig effectieve nachtrust is zal er minder vetverbranding plaatsvinden en blijven de vetten opgeslagen als overtollig vet.
Overgewicht, slecht slapen en stress zijn dus nauw met elkaar verbonden.  2

Er is de afgelopen decennia veel wetenschappelijk bewijs gevonden voor het verminderen van stress en verbeteren van de gezondheid door aandachtsoefeningen, mindfulness en zelfcompassie.
Een concreet voorbeeld: onderzoek wijst uit dat je door een maand lang dagelijks 20 minuten bepaalde aandachtsoefeningen te doen, je het “verjongingshormoon” DHEA met 100 procent kunt verhogen.
De oefeningen hebben verder vaak als effect: beter slapen, minder stress, betere concentratie, meer ontspanning en vriendelijker voor jezelf worden.
Wil jij dat ook?
Je kunt hier jouw stressreductie-oefening gratis downloaden.

Verder zijn er op deze site nog allerlei adviezen te lezen ten aanzien van het verminderen van stress (en de aanmaak van cortisol).

Ik wens je een hele ontspannen tijd tegemoet.

 

 

Bronvermelding:

1 https://www.nlbewustgezond.nl/cortisol-verlagen-zonder-stress-afvallen/

  1. : Rineke Dijkinga, alles draait om hormonen, vierde druk, 2016, isbn: 978-90-818215-3-7

 

Scroll naar boven