Suikerverslaving versus nicotine verslaving

In het BusinessCentrum waarin ik mijn praktijk heb gevestigd werkt ook Mieke Reijnen (Sprankle). Zij is al meerdere malen gestopt met roken en helaas ook weer opnieuw begonnen.
Ik praat dan over de dingen waar zij tegenaan loopt.
Mieke noemt dan haar moeilijke situaties op:

  1. Feestjes en uitgaan. Zeker in combinatie met een biertje
  2. Hele dag stress op het werk gehad of dingen die niet lopen zoals ze zou willen. Thuiskomen en ECHT hunkeren (niet bedwingbaar) naar een sigaret
  3. Man of vrienden/vriendinnen roken ook. Dan zegt Mieke al snel. Ik ga gezellig mee naar buiten.
  4. Na het eten standaard een sigaret
  5. Altijd op dezelfde tijden/momenten een sigaret à Bijvoorbeeld de dag beginnen met het aanzetten van de waterkoker en het aansteken van een sigaret.

Voel je hem al aankomen? Is dit voor jou (suikerverslaafde) ook heel herkenbaar?
Bovenstaande situaties zijn voor mijzelf ook heel herkenbaar. Tevens hoor ik deze strubbelingen ook van klanten.

Beide is een verslaving en een gewoonte waarbij je wil sterk genoeg moet zijn om het te kunnen ombuigen. Daarna moet het ook nog zo zijn dat je het (minimaal) 100 dagen volhoudt om het af te leren.

Stoppen met roken is natuurlijk onwijs lastig. Ik durf echter te zeggen dat een suikerverslaving nog lastiger is. Waarom:

  1. Mieke geeft aan dat bij een biertje een sigaret hoort. Maar wanneer je aan het afvallen bent mag je geen biertje maar ook niet dat nootje of die bitterbal die er zo lekker bij smaakt.
  2. Pakje sigaretten is op een gegeven moment op en zul je naar de winkel moeten. Eten heb je altijd wel in huis. Is de chips op dan begin je wel aan de chocolade. Is die op dan begin je wel aan de kaas etc.
  3. Eten is een eerste levensbehoefte. Iedereen moet eten. Lang niet iedereen hoeft af te vallen dus anderen om je heen zullen meer (verleidelijke) koolhydraatrijke maaltijden/snacks eten
  4. Na het eten standaard een toetje of een blokje chocolade is wat ik vaak hoor. Na het eten krijg je even een dipje omdat je lichaam het eten moet verwerken. Hierdoor wil je graag een opkikker in de vorm van een sigaret of chocolaatje…………

Door de supermarkt wordt je daarnaast ook nog verleid om bepaalde producten te kopen door aanbiedingen of producten die schreeuwen dat ze gezond zijn maar eigenlijk heel veel suiker bevatten. Op sigaretten staan tegenwoordig de afgrijselijkste spreuken.

Ik wil hiermee helemaal niet zeggen dat stoppen met roken een stuk makkelijker is maar als Voedingscoach leg ik natuurlijk de nadruk op voeding en eten is nu eenmaal een eerste levensbehoeften en roken een luxe behoefte.
Wat kun je nu doen tegen zo’n suikerverslaving? Dit is een periode van leren, vallen en opstaan en volhouden! In de begeleiding zal ik samen met jou als klant elke moeilijke verleidelijke situaties bespreken om de goede keuzes te kunnen maken. Voor iedereen zullen de keuzes anders liggen.
Ik verheug me erop om me te mogen verdiepen in jou en je moeilijke momenten.

Scroll naar boven