Twee soorten koolhydraten

Ik krijg vaak de vraag: maar is brood dan zo ongezond? Nee brood is zeker niet ongezond. Maar let er wel op welk brood je neemt. Vers volkoren brood is vele malen gezonder als witbrood.
En dat heeft met name te maken met de hoeveelheid vezels, voedingsstoffen maar zeker ook of het ‘’goede’’ of ‘’slechte’’ koolhydraten bevat. En hier wil ik even wat nader op in gaan.

  • ‘’Slechte’’ koolhydraten hebben een hoge glycemische waarde à glucosespiegel stijgt snel maar daalt ook weer heel snel waardoor enorme trek wordt ervaren.
  • Wanneer je bloedsuikerspiegel regelmatig piekt, maakt je lichaam vaker insuline aan. Dit leidt tot meer vetopslag in je lichaam en de volgende complicaties:

– Diabetes type 2

– Vertroebeling ooglens

– Tandvleesontsteking

– Overgewicht

– LDL-cholesterol verhoogt

– Hart- en vaatziekten bij vrouwen

 

In de onderstaande tabel zie je de bloedsuikerpieken afgebeeld.
Rode lijn: Snelle ‘’slechte’’  suikers met een hoog GI
Gele lijn: Middelmatige suikers met een gemiddelde GI
Groene lijn: langzame koolhydraten met een laag GI.

Met de snelle suikers ga je dus heel snel omhoog. Je krijgt een boost maar je daalt ook zeer snel waardoor je grote (onbedwingbare) trek kunt krijgen.
Met de langzame suikers gaat de stijging en daling veel geleidelijker en hou je veel langer een verzadigd gevoel.

Voordelen van voeding met een lage glycemische index

  • Minder vetopslag in je lichaam
  • Meer (en stabielere) energie
  • Stabielere bloedsuikerspiegel, verkleind risico op diabetes
  • Langer verzadigd gevoel, minder kans op eetbui
  • Minder opgeblazen gevoel na een maaltijd
  • Minder trek in zoetigheid

Door rekening te houden met de GI waarde van voeding is het eenvoudiger om af te vallen en op gewicht te blijven.

Er zijn nog een aantal factoren die ook van invloed zijn op de hoogte van de glycemische index van een product, bijvoorbeeld:

  • De bereidingswijze: de glycemische index van gekookte aardappelen is 70 maar die van gebakken aardappelen is ongeveer 95
  • Bij fruit, in hoeverre het gerijpt is. Hoe rijper hoe hoger de GI
  • De bereidingstijd van een product
  • De snelheid van de maag- en darmwerking
  • Of het product in combinatie met ander voedingsstoffen wordt gegeten (bijvoorbeeld vet of eiwitten)

Eiwitten en vet zorgen voor een langzamere afgifte. De vertering van eiwitten en vetten duurt veel langer dan die van koolhydraten zodat je langer verzadigd bent. Dus wanneer je bij een eetmoment koolhydraten eet is het belangrijk om dit altijd te combineren met eiwitten.

Tevens is de hoeveelheid koolhydraten op een dag natuurlijk ook nog bepalend.
In de eerste fase eet je maar 40 gram koolhydraten per dag. Het brood is dan speciaal brood van PowerSlim.
In gewichtsbehoud ga je naar ongeveer 120 gram koolhydraten per dag. Hierin past zeker brood maar geen 6 boterhammen per dag.

 

Op deze  site heb je een voorbeeld van producten met een hoog , matig en laag GI.

 

 

Bronnen:

  1. PowerSlim
  2. Rineke Dijkinga, weetje over (h)eerlijk eten, zevende druk, 2017, isbn: 978-908182155-1

 

Scroll naar boven

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/voedingscoachmaa/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373