Vandaag is toch al verpest!

Dit is een veel gehoorde uitspraak in mijn praktijk. Wanneer een klant heeft gezondigd wordt vaak gedacht:  nu is deze dag toch al verpest dus ik gooi vanavond maar alle remmen los. Bijvoorbeeld tijdens een verjaardag de fruitvlaai niet kunnen weerstaan. Hierna komt het avondeten. Er is op zich genoeg keuze in groente en vlees/vis. “Mijn dag is toch al verpest dus………………….dan kan ik net zo goed ook die aardappelkroketjes en dat tiramisu toetje (waar ik eigenlijk helemaal niet zo van hou) eten. Ik prop het er maar snel allemaal in want dan is het weg”.
Na zo’n beschreven middag/avond vraagt de klant zich dikwijls af: “wat bezielde mij, waarom? Hoe heb ik zo stom kunnen zijn en waar is dit voor nodig? En dan komt het schuldgevoel. Dit gevoel maakt het er niet makkelijker op want vaak wil je dan weer naar chocolade of iets anders grijpen om dit gevoel weer weg te krijgen. De emotie letterlijk proberen weg te eten. Meestal geeft dit maar weinig opluchting. Hierna ontstaat weer een schuldgevoel en dan komen we in de welbekende visuele cirkel.

Hoe ga je hier nu mee om?
Ten eerste door de gedachte: wanneer je iets zondigt is die dag nog niet verpest!
Laten we maar eens kijken naar bovenstaand beschreven dag:

Fruitvlaai:

 

4 Aardappelkrokketjes:

 

Tiramisu:

 

Totaal 3 momenten Verschil 1 of 3 momenten
146 kcal

 

257 kcal

 

385 kcal

 

788 kcal 642 kcal
3,3 gr. vet

 

13 gr. vet

 

19,4 gr. vet

 

35.7 gr. vet 32.4 gr. vet
27 gr. Koolhydraten
Waarvan 16 gr. suiker 
32 gr. koolhydraten
Waarvan 0 gr. suiker
48 koolhydraten
Waarvan 25 gr. suiker 
107 gr. koolhydraten 80 gr. koolhydraten
2 gr. eiwitten

 

3gr. eiwitten

 

4,6 eiwitten

 

9.6 gr eiwitten 7.6 gr. eiwitten

Dit houdt dus in dat wanneer je gaat denken: “mijn dag is toch al verpest” dat je 642 kcal, 32.4 gr. vet en 80 gr. koolhydraten meer binnenkrijgt dan wanneer je na het eerste zondigmoment zou stoppen. Om even een beeld te schetsen. In fase 1  van PowerSlim mag je om in vetverbranding te blijven en goed af te vallen 40 gr. koolhydraten per dag. De aardappelkroketjes en tiramisu zorgen ervoor dat je op die 2 momenten al het dubbele binnenkrijgt!
Het heeft dus wel degelijk zin om na het eerste zondigmoment te stoppen.

Na het afvallen, in het programma gewichtsbehoud ga ik als coach ook dieper in op emotie-eten en zulke gedachten.
Wanneer dit nog niet voldoende helpt voor de klant, heb ik de mogelijkheid om diegene door te sturen naar een coach die gespecialiseerd is in emotie-eten. Het is belangrijk om dat probleem aan te gaan pakken zodat er niet teruggevallen wordt in oude gewoontes en de klant hierdoor weer bijkomt in gewicht. Ik doe er als coach alles aan om dit te voorkomen!

Mijn advies: Denk nooit “mijn dag is toch al verpest”.
Wanneer je besluit te zondigen, doe dit dan bewust, accepteer het en geniet!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven