Voordelen van brandnetel?

Waar is brandnetelthee goed voor?

Brandnetels zijn voor de meeste mensen geen favoriete planten. We lopen er liever met een boog omheen als we ze tegenkomen! Toch hebben ze wel degelijk hun voordelen als je erin slaagt om niet geprikt te worden. Brandnetels zitten namelijk boordevol vitaminesmineralen en andere gezonde stoffen, net als andere kruiden en bladgroenten.

Eén van de makkelijkste manieren om daarvan te profiteren, is om er thee van te zetten! Maar waar is brandnetelthee goed voor? En ook wel nuttig om te weten: hoe kun je zelf brandnetelthee maken? Lees hieronder gauw verder voor de antwoorden op deze vragen.

Is brandnetelthee gezond?

Brandnetels worden al eeuwenlang als geneesmiddelen gebruikt. De oude Romeinen gebruikten de plant om dierenbeten te ontsmetten, in de middeleeuwen zette men het in tegen reuma, en ook tijdens de renaissance stond de brandnetel bekend om zijn vochtafdrijvende werking. Daarnaast hebben mensen millennia lang brandnetels gegeten: in veel culturen stonden ze zelfs bekend als heel gezonde groenten.

Dat is dan ook zeker niet voor niets! Inmiddels weten we dat die prikkende groene blaadjes vitamine A, B, C en K bevatten. Ook zit er een hele rits mineralen in: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan en zink. Ten slotte is brandnetel natuurlijk rijk aan plantaardige fytonutriënten die in heel kleine hoeveelheden al veel voordelen op kunnen leveren.

Waar is brandnetelthee goed voor?

Over de gezondheidswaarde van brandnetels bestaat dus weinig twijfel. De vraag is dan natuurlijk: biedt brandnetelthee ook de voordelen die je met losse brandnetels kunt krijgen? En waar is brandnetelthee precies goed voor? Over die eerste vraag kunnen we kort zijn: ja, brandnetelthee brengt flink wat voordelen met zich mee. Welke voordelen dat dan precies zijn? Nou, de volgende zeven, bijvoorbeeld:

1. Immuunsysteem

Brandnetelthee bevat verschillende stoffen die je immuunsysteem een flinke boost kunnen geven. Vitamine C is een vanzelfsprekend voorbeeld – niet voor niets wordt aangeraden om daar veel van te eten als je verkouden bent. Daarnaast zitten er meerdere soorten antioxidanten in brandnetelthee, flavonoïden en carotenoïden.

Dat zijn stofjes de vrije radicalen tegenwerken, afvalstoffen die schade aan je cellen aanrichten. Door dat te voorkomen zorgen de antioxidanten er opnieuw voor dat je minder vatbaar bent voor virussen en andere narigheid!

2. Nieren en urinewegen

We noemden eerder dat brandnetels al eeuwenlang geroemd worden om hun vochtafdrijvende werking. Het stimuleert de doorloop van urine, waardoor je lichaam in staat is om afvalstoffen effectief af te voeren. Op die manier blijven vooral je nieren en urinewegen beter schoon. Een regelmatig kopje brandnetelthee is daarom nuttig om nierstenen te voorkomen.

Ook werkt het goed als ondersteuning voor je medicatie wanneer je bijvoorbeeld een blaasontsteking hebt. Ten slotte helpt brandnetelthee mogelijk tegen de symptomen van prostaatproblemen. Hier moet echter nog meer onderzoek naar verricht worden.Voedingsschema op maatWat is je doelstelling?               Afvallen (lager vetpercentage)               Op gewicht blijven               Aankomen (meer spiermassa)             VerderPowered by FitChef

3. Pijnverlichtend

Brandnetelthee is verder in staat om pijn te verlichten of zelfs geheel te verhelpen. Niet voor niets wordt de plant ook al eeuwen ingezet als pijnstiller, bijvoorbeeld in het geval van artritis en andere gewichtsklachten. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van spierpijn, hoofdpijn of simpele blauwe plekken kan brandnetelthee helpen. Afhankelijk van de hevigheid van de pijn voel je het effect soms al na één kopje.

4. Ontstekingsremmend

Daarnaast gaat het drinken van brandnetelthee ook ontstekingen tegen, onder andere weer dankzij die antioxidanten. Dat is inwendig al heel handig: bij gewrichtspijn kan het bijvoorbeeld verlichting bieden. Ook uitwendig kan het effect echter zichtbaar zijn.

Zo kan brandnetelthee bijvoorbeeld ook behulpzaam zijn in het geval van een ontstoken huid. Heb je last van acne of eczeem, dan kunnen de symptomen er snel mee verminderen. Je kunt de thee ook sterk laten trekken en dan met een doekje op de huid deppen: sommige mensen krijgen ook daar mooi resultaat mee.

5. Spijvertering

De ontstekingsremmende werking van brandnetelthee heeft echter nog meer voordelen. Zo zorgt het er bijvoorbeeld ook voor dat je spijsvertering makkelijker gezond blijft. Diarree en constipatie verminderen bijvoorbeeld als je regelmatig een kopje brandnetelthee brengt. Eén van de redenen is dat de thee je darmflora helpt om gezond en gebalanceerd te blijven. Ook genezen ontstekingen in je maag-darmkanaal makkelijker!

6. Anti-allergie

Dit is een wat onverwacht voordeel van brandnetelthee, want we gaan er juist vanuit dat brandnetels allergieën veroorzaken. Niet voor niets steken ze behoorlijk als je ze aanraakt. Wanneer je er echter thee van zet, draait het effect van de plant weer helemaal om. Je krijgt dan namelijk antihistamine binnen.

Dat neutraliseert het ‘valse alarm’ van je immuunsysteem en verzacht daarmee de symptomen van je allergie! Brandnetelextract wordt precies om die reden wel eens voorgeschreven als medicijn bij milde hooikoorts.

7. Hart en bloedvaten

Ten slotte lijkt brandnetelthee goed te zijn voor hart en bloedvaten. Een deel daarvan komt door eerdergenoemde vochtafdrijvende werking: daardoor loop je minder risico op een te hoge bloeddruk. Ook helpt het natuurlijk dat er kalium in de thee zit, want ook dat houdt de bloeddruk laag.

Ten slotte is de ontstekingsremmende werking van brandnetelthee ook hier weer nuttig, want dat houdt hart en bloedvaten eveneens gezond. Al met al zorgt dit ervoor dat een regelmatig kopje brandnetelthee de kans op hartinfarcten en aanverwante problemen kan verminderen.

Zelf brandnetelthee maken

Brandnetelthee is gewoon te koop bij supermarkten en biologische winkels. Maar als je die planten echter toch in de tuin hebt staan, kun je het natuurlijk net zo goed vers maken. Om ze te plukken, is het wel verstandig om handschoenen aan te doen. Zo voorkom je dat je je kopje thee met pijnlijke handen moet bekopen.

Pluk het liefst jongere blaadjes, de oudere kunnen bitter zijn. Breng voor iedere kop losse blaadjes ongeveer twee koppen water aan de kook. Laat het geheel nog ongeveer tien minuten trekken, en klaar is je brandnetelthee! Eventueel kun je bijvoorbeeld nog een druppel honing toevoegen als je de smaak wat te bitter vindt.

Bron: https://drogespieren.nl/overig/waar-is-brandnetelthee-goed-voor

Scroll naar boven