Geraffineerde suiker is suiker die in de fabriek is gezuiverd. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en druivensuiker.
Geraffineerde suiker bevat door het zuiveringsproces geen nuttige voedingsstoffen meer zoals vezels, vitaminen en mineralen die we wel nodig hebben om te kunnen verbranden.
Producten met geraffineerde suiker zijn eigenlijk ‘lege voedingsmiddelen’.
Voorbeelden van voedingsmiddelen met geraffineerde suikers zijn: koekjes, frisdranken, wit brood, witte rijst en witte pasta.
Deze voedingsmiddelen hebben een hoge glycemische lading. Het zijn voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel snel verhogen, waardoor onze alvleesklier snel en veel insuline af moet geven. Daardoor daalt de bloedsuiker ook snel. Dergelijke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel hebben een negatief effect op de bloeddruk.
De onttrokken voedingsstoffen in geraffineerde voedingsmiddelen heb je juist hard nodig voor de aanmaak van energie. Je hart moet 24 uur per dag veel arbeid verrichten en is dus een grootverbruiker van deze voedingsstoffen. Via de geraffineerde voedingsmiddelen komt het niet binnen en kan er bij een verkeerd voedingspatroon een tekort ontstaan wat gemakkelijk resulteert in ontregelingen in het hart en vaatsysteem.
Om deze reden is zeer raadzaam om producten met geraffineerde suikers te vermijden in plaats daarvan te kiezen voor voeding die van nature aanwezige suikers bevat, zoals fruit, groenten en ongezoete zuivelproducten als melk en yoghurt.
Let er bij het etiket lezen op dat de volgende ingrediënten niet in het product zitten:
- tafelsuiker
- Suiker
- Poedersuiker
- Sucrose
- Vruchtensuiker
- Vanillesuiker
- Invertsuiker
- Kandij
- Sacharose
- Dextrose
- Kristalsuiker
- HFCS
- Fructose
- Lactose
- Malto-dextrine
- Maltose
- Geleisuiker
- druivensapconcentraat
Ga dus voorbereid boodschappen doen of bereid je voedsel zelf met verse producten.
Bron:
- diabetesfonds.nl
- Rineke Dijkinga, weetje over (h)eerlijk eten, zevende druk, 2017, isbn: 978-908182155-1