Kruiden en specerijen

(verse) kruiden en specerijen kunnen de smaak van eten aanzienlijk verbeteren en kunnen suiker en zout heel goed vervangen. Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.

Knoflook uien en daslook zijn naast goede smaakmakers ook belangrijk voor een gezond hart- en vatenstelsel.
De eigenschappen van knoflook, ui en daslook,

  • Het is een anti-oxidant met een bijzonder gunstig effect op de gezondheid. Het heeft een vitaliserende werking op het gehele lichaam en geeft daardoor meer energie.
  • Het bevat veel zwavelhoudende componenten die biologisch actief zijn. Zowel de ui als de knoflook zijn sterk bacteriedodend (inwendig).
  • De voortdurende desinfecterende werking en daardoor opruimende werking houdt de mens gezond.
  • Bij uitwendig gebruik heeft knoflook een antiseptische (desinfecterende) werking en verhoogt de weerstand tegen infecties en schimmels.
  • Het trekt bloed naar de slijmvliezen, zodat het bloed daar zijn genezende werking kan laten gelden.
  • Het verjongt.
  • De verhogen het ‘goede’ HDL-cholesterol.
  • Ze remmen de klontering van bloedplaatjes.
  • Ze zijn bloeddrukverlagend.
  • Helpt aderverkalking voorkomen.
  • Ze stimuleren de afbraak van plaque (wat als een stroop tegen de wanden van de aders gaat zitten en er uiteindelijk voor kan zorgen dat er een vernauwing ontstaat wat het risico op een hart- of herseninfarct aanzienlijk vergroot.

 

Volgens mij zijn bovenstaande redenen genoeg redenen om deze specerijen regelmatig in een gerecht te verwerken.


Let op: zwangere vrouwen dienen knoflook met mate te eten!

 Bron:

 

Scroll naar boven