Mindfulness

In de drukte en het constante lawaai van het moderne leven lijkt het vinden van innerlijke rust een bijna onmogelijke opgave. Gelukkig is er een eeuwenoude praktijk die ons kan helpen om de chaos te doorbreken en weer in contact te komen met onszelf: mindfulness.

Mindfulness is geen zweverig concept, maar eerder een levenshouding die ons uitnodigt om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu. Het gaat om het cultiveren van een open en niet-oordelende houding ten opzichte van onze gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Door onze aandacht te richten op het huidige moment, leren we los te laten wat is geweest en ons niet te laten meeslepen door zorgen over de toekomst.

De voordelen van mindfulness zijn talrijk. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige beoefening van mindfulness stress kan verminderen, de concentratie kan verbeteren en ons algehele welzijn kan verhogen. Het stelt ons ook in staat om beter om te gaan met moeilijke emoties en uitdagende situaties.

Het mooie van mindfulness is dat het overal en altijd beoefend kan worden. Of het nu gaat om een formele meditatiesessie, waarbij we zitten en onze ademhaling observeren, of om informele momenten gedurende de dag, waarbij we bewust aanwezig zijn tijdens dagelijkse activiteiten zoals eten of wandelen, mindfulness kan ons helpen om een dieper gevoel van vrede en tevredenheid te ervaren.

Zo liep ikzelf bijvoorbeeld met mijn volle kruiwagen onkruid na het tuinieren naar een plek om hem om te kiepen. Onder het lopen genoot ik van de zonsondergang en de regenboogkleuren die ontstonden bij het besproeien van het veld onder de ondergaande zon.
Ik kon echt even stilstaan bij dit beeld en daarna weer met volle energie en ook lichtheid verder met tuinieren.

Dus misschien is dit het moment om mindfulness een kans te geven? Door bewust te leven en te genieten van het moment, kunnen we een innerlijke rust vinden die ons helpt om met de ups en downs van het leven om te gaan. Probeer het zelf en ontdek de kracht van mindfulness door naar onze bijeenkomst van onrust naar levenslust te komen op zo 11 juni om 10:00.

Scroll naar boven