fbpx

Blog

7 juli 2020

Het gaat om jou!

Nu pak toch een stukje vlaai; ik heb speciaal voor jou dit gebak genomen;  doe niet zo ongezellig; 1 wijntje kan toch geen kwaad; dit is een zelfgebakken kwarktaart zonder suiker, die kun jij ook gerust eten; waarom geen fruit, dat is toch gezond?
Herken je al wat uitspraken? Hoe reageer jij dan?
Met het afvallen en aanleren van een gezonde leefstijl kom je vaak in aanraking met zulke uitspraken uit je omgeving. Het liefste praten mensen dan nog in op je gevoel. Dit hebben ze meestal zelf niet door en doen ze niet bewust. Vooral Limburg staat wel bekend om het bourgondische. Veel en lekker eten op tafel. Dat zorgt voor gezelligheid. Toch?
Of kan het ook gewoon gezellig zijn zonder deze lekkernijen? En zijn ze ook allemaal wel zo lekker?  Krijgen ze echt een 9 of 10 van jou? Of eet je het meer uit gewoonte/traditie. Zoals een oliebol toch echt bij oud op nieuw hoort.
Wat het ook is. Het gaat om jou! Jij bent jij en jij mag er zijn zoals jij bent. Daar hoeft niemand een oordeel over te hebben.
Wanneer je niet wilt zeggen dat je aan het opletten bent kun je altijd zeggen: Ik heb net gegeten, nee nu nog niet, is me nog te vroeg, ik voel me wat raar in de buik, ik eet wel mee met mijn zoontje/dochter etc.
Voel je je bezwaarder om nee te zeggen dan om iets te pakken, kies er dan bewust voor en voel je niet schuldig. Geniet van hetgeen je hebt gekregen. Vind je het bijvoorbeeld na een paar happen echt niet lekker genoeg en het niet waard zeg dan gewoon dat je het erg machtig vind of je vol zit.
Maar kies altijd met je gevoel. Je gevoel moet het ermee eens zijn anders gaat het aan je knagen.

De eerste keer dat je voor jezelf kiest en nee zegt of van je af praat gaat het vaak nog niet soepel.
De ander reageert fel terug waardoor je van je stuk wordt gebracht. Je krijgt het gevoel niet gehoord te worden en laat het de volgende keer maar zitten. Maar deze reactie is tweeledig. De ander is het niet van jou gewend en voelt zich in het nauw gedreven of schrikt. Daardoor geeft hij/zij zelf een snauw terug. Tevens ben jij nog niet helemaal geoefend in je antwoord en komt deze waarschijnlijk nog niet krachtig genoeg over.
Dit vergt oefening voor jou maar ook gewenning van de ander. Wanneer jij dit vaker doet, gaat de ander het op een gegeven moment accepteren.
Want jij bent jij en jij mag zijn wie jij bent!

Tips