”mijn eigen (over)gewicht”

Dit blog wilde ik allang posten. En ook weer niet. 😉
Ik stelde hem namelijk uit door schaamte, angst en onwetendheid.
Ik ben namelijk zelf sinds het stoppen met begeleiden bij afvallen met PS 20 kg aangekomen.
Slik. Zo dat is eruit! En wat maakt de lading erop voor mij? Hetgeen wat jullie van mij zullen vinden.
Het gevoel van afgewezen worden. Die vetlaag boeit me eigenlijk weinig maar wel wat anderen van me vinden…………..

De afgelopen tijd ben ik behoorlijk bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling.
Het gevoel van afwijzen kwam steeds terug maar ook op het gebied van gewicht en eetregels is er voor mezelf veel duidelijk geworden.
Via deze post wil ik dit aan jou uitleggen.
Doordat ik zag dat heel veel cliënten na afvallen weer bijkwamen ontwikkelde ik steeds meer een anti-dieet visie. Ik kon het woord dieet niet meer zien en horen. En alles wat leek op strenge eetrichtlijnen idem dito.
Tijdens de workshop lichaamsacceptatie (toen ik inmiddels al zeker 10 kg was aangekomen) van Sandra Franssen ging ik mijn lichaam anders bekijken en zien.
Dat vollere misstond me niet was de conclusie van mezelf.

De eetrichtlijnen gingen 1 voor 1 de deur uit. Er kwamen naast de groenten die ik al at en nog steeds eet omdat ik ze gewoon lekker vind weer koolhydraten op het menu in de vorm van aardappel, pasta, rijst, koekjes, chips, chocolade en gewone cola.
En met een lichaam wat al vanaf 12 jarige leeftijd gewend is om altijd te lijnen is dat een gegarandeerd succes op bijkomen.
En er kwam een behoorlijke frustratie in me naar boven van al 26 jaar letten op wat ik in de mond stop.
Ik was heel blij dat ik met mijn emotie-eten traject geen eetbuien meer had om mijn gevoelens te dempen. Maar jezus wat had ik mezelf nog veel eetregels opgelegd op de ‘’normale’’ eetmomenten!
Ik kon nog steeds benoemen waar veel koolhydraten en dergelijke in zaten.
Nu na een jaar zelf freestylen weet ik gelukkig niet meer hoeveel kcal of koolhydraten ergens in zitten.
Nu weet ik wat ik ECHT lekker vind en nu weet ik ook welke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel zonder naar kcal of koolhydraten te kijken.
Eindelijk kan ik eten neutraal zien en kiezen naar waar ik zin in hebben.

En nu voel ik dat er ook weer een ommekeer komt in het vele eten. Het trappen tegen de diëten door lekker veel te gaan eten is voorbij. Nu mag er een gewichts- en kledingmaat neutrale balans gaan ontstaan. Want wat boeit die kledingmaat of dat overgewicht nu eigenlijk?
Het gaat om de persoon die ik ben en wil zijn.
De afgelopen tijd merk ik dat er weer een nieuwe balans in het eten is aan het ontstaan.
Ik merkte dat ik onrustiger sliep als ik s’avonds nog veel suikers at. Gevolg. Slechter slapen en minder energie op een dag. Moeheid zorgde weer voor suikers eten etc.
Het volledig schrappen van eten in de avond gaf op sommige avonden ook frustratie omdat er dan weer een verbod op zat en ik soms met een echt leeg maaggevoel naar bed ging.
Dus ook in de avonden is er nu meer ontspanning gekomen.
De ene keer is het niks, de andere keer een stuk fruit of smoothie en soms ook iets van chocolade of chips.


Het algehele doel is mij goed voelen. En door meer naar mijn lichaam te luisteren en de eetregels en het gewicht los te laten lukt dat steeds beter.
Dus ook het vele eten wordt nu vanzelf minder. Want een te vol gevoel of veel suikers waar ik moe van wordt is ook niet fijn.
Door een holistic pulsing bij Sandra voel ik ook weer beter wanneer mijn maag gevuld is. Ik was het gevoel met mijn lijf soms kwijt en door daar eerst aan te werken kon de rest ook weer gevoeld en aangekeken worden.
Dus ook in het eten komt er voor mij een nieuwe balans.
Nou een heel verhaal. Maar het lucht wel op.
Het begon op mij te drukken.
Ik voelde dat het naar buiten wilde treden.
En toen ik de post van Diana van Dijken – Voedingspsycholoog las over categorieën van voedingsdeskundigen voelde ik dat dit het moment was om het te delen.
Ik ben heel blij dat ik me nu niet meer herken in de categorie 2 die zij omschrijft waar ik zeker wel in gezeten heb.
Ik ben heel blij met de sessies met cliënten waar geen weegschaal aan te pas komt, geen voedingsadviezen worden gegeven en gekeken wordt naar de cliënt. Naar wat die op dat moment nodig heeft! En daar sluit de review die ik kreeg ook heel erg bij aan.

Scroll naar boven