Bewegen, voor de één vanzelfsprekend en voor de ander een verplichting…..

Mij wordt vaak de vraag gesteld: ‘Moet ik bewegen tijdens het afvallen?’
Op de eerste plaats verplicht ik je tot niets. Wanneer iemand je namelijk iets verplicht waar jezelf niet achter staat, kun je het maar voor een korte periode volhouden.
Wanneer je begint met bewegen is het belangrijk om iets uit te kiezen wat je leuk vindt en voor een langere periode kunt vasthouden. Dus niet alleen tijdens het afvallen maar ook na het behalen van je streefgewicht.
Bijvoorbeeld iedere dag voor of na het eten een blokje om. Al is het maar 20 minuten tot een half uur. Elke minuut die je extra beweegt buiten je alledaagse dingen is meegenomen. Dus ook een keer extra de trap op of dat kleine stukje wandelen of fietsen naar de winkel. Alle beetjes helpen.
Doe je liever een teamsport of ga je liever met een vriend of vriendin naar de sportschool. Prima!
Zoek iets wat jij leuk vindt en voor een langere tijd vol kunt houden. Het beste is 4 a 5x per week ten minste een half uur te bewegen.
Bewegen is niet alleen belangrijk voor de vetverbranding, het op gang brengen van je spijsvertering, voor hart en vaten en voor spieren en gewrichten. Wisten jullie dat het ook goed is voor je humeur, zelfvertrouwen en het voorkomen van dipjes?
Op deze site staat nog meer informatie over bewegen.

Veel mensen vinden het inderdaad fijn om te bewegen maar hebben het te druk.
Wees echter creatief. Ik bedenk zelf de gekste dingen (met kleine kinderen). Hieronder een paar opgesomd:

 • Tijdens de pauze een blokje om wandelen (met collega’s).
 • Hardlopen in 8-jes om het huis met babyfoon in je jasje. Je kind ligt in zijn/haar bed.
 • Hardlopen met je man en zoon/dochter. Je man duwt de kinderwagen. Jij rent af en toe. Rent even van ze weg, keert weer om en loopt weer mee. Zelf bouw ik mijn hardlopen op met Evy start to run. In het begin ren je nog maar 1 tot 3 minuten. Dan kun je gerust nog met iemand meelopen.
 • Een paar keer extra de trap oplopen per dag.
 • Buik-, billen-, been-, arm- en bekkenspieroefeningen doen op de mat waar je zoon/dochter ook op aan het spelen is. De kinderen vinden het geweldig en willen zelfs meedoen en jij kweekt ondertussen je spieren.
 • Dansen (samen met je kinderen) Al doe je maar 1 nummer per dag. Bijvoorbeeld tsjoe tsjoe wa wa. Is toch weer 3 minuten bewegen en met dit nummer is de lol ook gegarandeerd.
 • Heel veel mensen hebben een hometrainer, loopband of step en gebruiken hem niet. Zet hem eens bij de tv en kijk ondertussen je favoriete documentaire of serie.
 • Heb je zittend werk en soms ook wel eens last van je rug en nek. Vaak is er een arbo-budget om bv. een hometrainer voor onder je bureau aan te schaffen. Dan zit je niet constant in dezelfde houding, Je krijgt beweging en maakt ook nog stofjes aan waardoor je jezelf beter voelt. Mogelijk gaat je werk dan ook nog eens beter.
 • Wanneer je eerder klaar bent met werken. Ga gelijk even wandelen, hardlopen of fietsen.
 • Geniet van het weer als de zon schijnt. Ga in de tuin werken, wandelen, hardlopen of fietsen. Dat poetsen komt wel een ander keertje. In Nederland schijnt niet iedere dag de zon.
 • Elke keer als je naar het toilet gaat, doe je een paar squat Er zal niemand op het werk timen hoe lang jij op het toilet blijft.
 • Tijdens het tanden poetsen de squat tegen de muur vasthouden.

Hopelijk zitten er wat tips bij die jij kunt toepassen.

Succes!

Een foto van mij tijdens een fietstocht in Friesland. Het was rond carnaval dus nog behoorlijk koud. Maar evengoed erg genoten!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven