”Dan eet ik toch die appelflap terwijl ik hem helemaal niet lekker vind!”

Een uitspraak die ik vaker hoor. Iets eten wat je helemaal niet lekker vind.
Vandaag zei Annemieke tegen mij: ”En daar lagen appelflappen. Ik had meteen zoiets van. Die ga ik niet eten want die vind ik helemaal niet lekker. En ineens zat ik toch met dat vieze met suiker aan elkaar hangend bladerdeeg in mijn mond. Waarom?” Een vraag die vele zichzelf stellen.
Het schuldgevoel is meestal des te erger na iets eten wat je helemaal niet lekker vind. Want je hebt niet kunnen genieten van die vieze met bladerdeeg aan elkaar geplakte appelflap EN je hebt heel veel lege calorieën binnen.
Doodzonde.

En dan komen de stemmetjes die jou vertellen wat je allemaal verkeerd doet
Het wordt vaak een heel kakelgesprek onder de stemmetjes. Ik geef een voorbeeld hoe zo’n kakelconcert in je hoofd kan verlopen voor je de appelflap neemt:

struisvogel: ‘’1 appelflap kan toch geen kwaad?”
Slachtoffer: ”ik heb het verdiend!’’
Verzorgende: ’’Je hebt inderdaad ook hard gewerkt!’
Onzekere: ‘’wat zullen ze wel niet allemaal van me denken als ik nu geen appelflap neem?’’
Kameleon: ’’Anders ben je de enige die geen appelflap neemt’’
Controlefreak: ‘’Niet doen, anders verlies je de controle’’
De ondeugende: ‘’En ik doe het toch!’’
Criticus: ‘’Waarom pak je die vieze appelflap nu? Je had er niet eens zin in?”
Opstandige: ‘’Het wordt echt nooit iets met jou’’

Ik heb de stemmetjes willekeurige namen gegeven. Dit zijn allemaal saboteurs die het allemaal het beste met je voor hebben. Ze willen je beschermen op allerlei vlakken.
Ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Maar heb je er ook daadwerkelijk wat aan?
Heb je kunnen genieten van de appelflap? Heb je je je zelf ermee tevreden gesteld?

Kruip achter het stuur
Neem zelf de regie door op de chauffeursstoel te gaan zitten. Jij bepaalt! Wat wil jij echt? Zet de saboteurs allemaal achter in je bus, vraag aan hun of ze zich even stil willen houden. Jij weet de weg en wil even zelf verder rijden zonder dat iemand zich bemoeit met jou rijstijl.

En kun je wel een bijrijder gebruiken die geen oordeel heeft maar die jou met warmte en betrokkenheid begeleid bij de juiste route? Maak dan een afspraak voor een ontknoopgesprek of sluit nog aan bij het online programma ”stop de lijnstrijd”

Scroll naar boven