Groepen

In groepen doen zich andere dingen voor dan in een een-op-een relatie tussen cliënt en coach. Mensen zijn sociale wezens. Een groep weerspiegelt het echte leven. Mensen nemen vaak een bepaalde rol aan in een groep. Die rol kan ook heel veel vertellen over jouw patronen waar je wellicht mee worstelt in het dagelijkse leven. De groep helpt je om te begrijpen wie jij echt bent.
Ik hoor echter vaak kanttekeningen om aan een groep deel te nemen. Ik heb geen zin om alles met iemand te delen, dadelijk kom ik bekenden tegen of ik schaam me voor mezelf.

Dit is dan vaak de reden om niet mee te doen in een groep. Meestal gaat het hier om een angst voor afwijzing. We schamen ons voor onze gevoelens en voor onszelf. Maar laat dat nu ook vaak de reden zijn dat iemand gaat eten. Een opmerking op het werk waarvoor je je schaamt of bang bent voor afwijzing. Die schaamte zorgt voor een onprettig gevoel en dan begint het te borrelen in je buik en heb je misschien het gevoel dat er een steen op je borst drukt. Of een riem aangetrokken wordt. Of misschien voel je je hart tekeer gaan. En dan begint de trek in zoet en duik je zodra het kan de kast of de la in.
Met het eten wordt het onprettig gevoel even minder intens. Maar helaas stopt het eten dan vaak niet meer en het onprettig gevoel gaat nooit helemaal weg omdat het gevoel er niet mag zijn. Het wordt niet gehoord.

Schaamte ontstaat in interactie met anderen. Het leren omgaan met en verminderen van schaamte kan juist goed tot stand komen in relaties met anderen. Dus in een groep kan vaak een groter inzicht en effect bereikt worden op het gebied van schaamte als individueel.

En dat is niet het enige voordeel van een groep:
– Soms is het feit dat je deel uitmaakt van een groep en ‘erbij horen’ al een nieuwe ervaring en kan ‘genezend’ werken. Je ontmoet je mensen die echt begrijpen waar je het over hebt. Veel deelnemers vinden steun en troost bij elkaar.
– Herkenning van problemen bij anderen wekt vaak als een grote bron van opluchting en vermindert het gevoel van eenzaamheid.
– Andere voorbeelden brengen je vaak op ideeën om het iets anders aan te gaan pakken.
– ‘Geraakt’ worden door de reis van anderen. Dat verheldert en versnelt soms ook jouw eigen ontwikkeling. Het meeleven met anderen helpt om in contact te komen met je verdriet als dat diep verborgen zit. En dat verdriet leidt vaak tot eten. Op die manier leer je evenveel van het proces van anderen als van je eigen traject.
– Een mogelijkheid om je in een veilige situatie op een andere manier te uiten en dan te ervaren wat die manier met jezelf en de deelnemers doet. Ditzelfde zien bij andere deelnemers waarbij een verbetering zichtbaar is geeft hoop en vertrouwen voor de toekomst. 

Kortom. Ik heb er superveel zin in om het onderwerp emotie-eten nu ook in een groep te gaan behandelen. Om mijn 2 passies, (lesgeven en mensen begeleiden bij emotie-eten) te gaan bundelen om zo de kracht van de groep te gebruiken.

Op 13 april start er een groep voor het groepsprogramma.

Twijfel je nog of een groep iets voor je is. Doe dan mee met een voorproefje middels de workshop of de kennismakingsavond
Liever individueel. Dat kan ook. Klik dan hier.

Scroll naar boven